Přeskočit na hlavní obsah

Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil....

Dlouhý článek, protože i víkend byl dlouhý a náročný.

Měla to být romantická idylka – projížďka údolím řeky Svratky. Plán byl jasný, ale realita se rozhodla, že nám připraví něco úplně jiného.

V sobotu natěšeně nastupujeme do vlaku, já s romantickými verši na rtech: „Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil...“ Jenže sotva se uvelebíme, vlak škubne, motor ztichne, světla zhasnou a klíma jde do věčných lovišť.

Čeká nás 40 minut nedobrovolného saunování. Nakonec se vlak přece jen rozjede – za nadšeného potlesku všech spolucestujících. Přípoj? Ten nám samozřejmě ujel, takže nás čeká 35 km navíc. Ale co, říkáme si, to dáme, než zjistíme, že se dramaticky změnil i výškový profil trasy - jsme na Vysočině

Navigace nabízí dvě možnosti: buď po lesní cestě do kopce, nebo po silnici do ještě většího kopce. Volíme silnici, kde stoupání připomíná Himaláje. Jediné plus - kolem nás svištící auta (odhaduji 130 km/hod) příjemně víří rozpálený vzduch od asfatu. Můj obličej připomíná zralé rajče, tlak jak před výbuchem a sním o elektrokole. Šlapeme dál, protože ten krpál nás nezastaví!

Stanice přestupní se stala cílovou.
Příjemnější část trasy.
Místo odpočatého příjezdu do Poličky, plánované prohlídky památek a kávy na náměstí, vjíždíme do města s jazyky na vestě, křečemi v nohou a naprosto nulovým zájmem o cokoliv kromě ležení na zemi a zmrzliny. Jedním okem koukneme vzhůru, kde tušíme rodnou světničku Bohuslava Martinů.
Druhým mrkneme na krásnou radnici, kašnu a morový sloup.
a grogy usedáme se zmrzlinou na lavičku.
Kolem městského opevnění
a ulicí Bída vyjíždíme z Poličky.
To je ta zrádná řeka Svratka, která nás v tom nechala.
Počasí parádní, pokud nemusíte dupat do horoucích pekel někde vysoko.
Počasí parádní, pokud nemusíte dupat do horoucích pekel někde vysoko.
Ale to nebyl konec! Podcenila jsem trasu a zjistila, že nás čekají další stoupání – buď prudké nebo táhlé a k tomu vedro jak v peci. Občas se zadařil i pěkný sjezd, ale to bylo zřejmě omylem. Nakonec jsme dorazili k přehradě Vír, která nás okouzlila a trošku nám vrátila chuť do života.
A tady už je Chudobínská borovice, která vyhrála Evropský strom roku 2020. Své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže.
Byla vybudována v letech 1947 až 1957.
Díky této stavbě je pitnou vodou zásobováno Novoměstsko, Bystřicko a část Žďárska, Brno a jeho okolí. Kvůli tomu je lokalita nepřístupná k rekreaci a rybolovu, jelikož pro její okolí platí vyhláška I. pásma hygienické ochrany....si tam v lese ani nečůrnete.
Cyklostezka podél přehrady měří 7,5 km a tak jak oáza uprostřed pouště na nás působí studánka s chladivou vodou.
Betonová hráz je široká 9 m, dlouhá 390 m
a je třetí nejvyšší v republice (76,5 m).
Už s úsměvem, na hotel to máme jen pár metrů

....po takovém výkonu není nic lepšího než orosené.
Celý den byl jedna velká horská dráha – doslova. Ale když jsme se nakonec posadili u řeky s krásným výhledem🥂, těch 65 km stálo to.
Ale možná to bylo tím vínem.
Nedělní cyklo-pokračování bylo jako přes kopírák. V nohách máme díky zpoždění vlaku o 35 km navíc a čeká nás 67km, další várka kopců a rozpálené slunce nad hlavou.
Odbočku k hradu Pernštejn (zas kopec ufuf) jsme vyměnili za ochlazení nohou
Nádherný dřevěný krytý most z roku 1718 je dochován v původním stavu s výjimkou šindelové střechy, která byla v roce 1971 kompletně zrekonstruována. Délka mostu je 32 metrů a šířka 2,6 metru. našli jsme ho ve vesnici Černvír.
O pár vesnic a kilometrů dál....
Takhle u cesty....
Zajedeme do areálu Cisterciáckého kláštera Porta coeli, který se nachází v Předklášteří u Tišnova. Veliký areál kde je pivovar, restaurace, kavárna a ubytování.
Zajedeme do areálu Cisterciáckého kláštera Porta coeli, který se nachází v Předklášteří u Tišnova. Veliký areál kde je pivovar, restaurace, kavárna a ubytování.
Městský úřad Tišnov
Kopce nás stále pronásledují. Ivan v této stabilizované poloze doslova ustrnul asi na 20 minut.
a když si myslíme, že se z kopce svezeme, šeredně se mýlíme. Bikeři by nám tuhle rozmanitou trasu záviděli, my tedy kola vedeme, máme rozum!
Hrad Veveří. Když se naskytne takovýto výhled, vždy mně spadne brada. Jasně, že hrad postavili na kopci, tak si k němu cestu rozmyslíme.
Řeka Svratka nám nedala nic zadarmo. Po 67 km jsme se konečně vykoupali v Brněnské přehradě a vítáme osvěžení celého těla. 
a o pár kilometrů dál se dostane i na hrdla.
Až do hotelu na kole 🙂
Ještě jedno osvěžení v hotelovém wellness.
Když tak ráno snídáme na terase s výhledem na přehradu, říkáme si byl to náročný, ale pěkný víkend.
Konečně Brněnská přehrada, která byla realizována 1936–1940 a je využívána k rekreaci, 
prostě to tu neskutečně žije.
A protože vedra neustupují, pondělní plány jsme bleskově revidovali – z místo původních 50 km uděláme skromných 17 km, akorát na nádraží a hurá domů. Takže Brno si zas na pořádnou prohlídku bude muset počkat😅.
Na hlavním nádraží končí náš výlet. A mimochodem je v provozu od roku 1839 a s nádražím v Břeclavi patří mezi nejstarší v České republice.
 

10.8. - 12.8. 
150 km

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ptáte se mě: "Je těžké ušít peněženku?"

Není.  Nejtežší je naskládat harmoniku.  Co má společného harmonika s peněženkou? Tahle není tahací, ale pracně skládací. Peněženek jsem ušila spoustu, vychytala "mouchy", získala správný grif a šití jde skoro jak po másle. Jen ta HARMONIKA! Vyloženě horor. Důležité totiž je přesné poskládání. Fakt to není tak jednoduché. Někdy složím napoprvé...uf. Úžasný pocit. Říkám si, mám to zmáklé, teď to pofrčí. Beru další pruh látky a začnu skládat. Nevychází. Přebývá nebo chybí třeba jen 2 milimetry. Jenže takhle by peněženka  nepasovala dohromady.        ŠPATNĚ. Znova.   ŠPATNĚ. Znova. Opět ŠPATNĚ. Opět skládám znova a znova. Někdy se na této činosti zaseknu a skládám marně do "zblbnutí". Manžel vypočítel přesný rozměr jednotlivých proužků, ale v praxi to nefunguje. Když už chci hodit flintu do žita, v mém případě harmoniku z okna....zázrak. Vidíte, přesná harmonika?! Zakoličkuju, aby se skládačka náhodou nechtěla nerozložit. Šití

Barcelona na prodloužený víkend.

Cestovat můžete i VY a pokud cestujete šikovně.....nemusí to ani stát majlant fantastická Sagrada Familia - vstupné €25, my jsme byly uvnitř  zadarmo překrásný park Guell - vstupné €10, neplatili jsme ani cent námořní muzeum - vstup €10 a my opět ani ani kačku .  Ráda se s vámi podělím jak na to, aneb neplať víc, když nemusíš (p řesný rozpočet na konci článku).  Letenky zakoupené od nízko-nákladové letecké společnosti Ryanair, dva měsíce předem. Ubytování  rezervováno hned po nákupu letenek přes Booking . Opět letím s kamarádkou Věrkou, která je skvělá spolucestovatelka!  ČTVRTEK Odlétám e z Prahy, přílet do Barcelony v 17.hod.  Z letiště se do centra dá jet několika způsoby. My volíme ten nejlevnější -  příměstský vlak RENFE R2.   Teoreticky jsme připravené koupit  jízdenky T-Casual za €11,35 (platí 10 jízd,  je přestupní na  75 minut), snad to zvládneme.  Vlak R2 odjíždí z letiště každých 30 minut. Naše letadlo mělo zpoždění, přestup na vlak musíme dát za 12 min

Tak mě vystěhoval.....můj drahý muž.

Čekala jsem to. Prý se moc roztahuju. Prý už se nechce dělit o gauč s haldami látek. Přiznávám, že v zápalu práce občas někde odložím nějaký kousek. Prý už nechce mít na jídelním stole výztuhy, střihy, nůžky, pravítka a další důležité krejčovské propriety. Jenže když on ten jídelní stůl je tak parádně velký. Prý už nechce uléhat s představou zapíchnutého špendlíku kamsi.....tohle si ale vymyslel ,)! V posteli ještě žádný špendlík nikdy nebyl (zatím). Tak jsme stěhovali, škrabali, malovali, vrtali, šroubovali, sestavovali, posilovali se pivem... A z bývalého dětského pokoje mám RÁJ. Spousta úložného prostoru, polic a všechno mám pěkně po ruce. Ještě pověsit zrcadlo a záclonu... Teď se to bude panečku šít :).